Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Gordana Dragan

Gordana Dragan

Pošalji e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Četvrtak, 15 Studeni 2018 12:13

Proslavljen blagdan svetog Ivana Trogirskog

Za  proslavu blagdana sv.Ivana zaštitnika  Trogira  građani  ponekad znaju  kazati „Stivanja –livanja, jer se zna dogoditi da toga dana lije kiša i bude loše vrijeme. No, gotovo s  ljetnom  temperaturom  ,sunce  je jučer „okupalo“ Radovanov grad pa se u tradicionalnoj procesiji  uokolo povijesne jezgre u kojoj se nosi svečevo poprsje okupilo  više stotina ljudi.

Kao i prije 23 godine, kad je ispraćen na posljednji počinak, i danas se na groblju Gospe od Anđela u Pozorcu, u općini Marina, okupilo mnogo ljudi koji su u znak sjećanja došli odati počast legendarnom general bojniku Andriji Matijašu Pauku, pripadniku 4. gardijske brigade, koji je 9. listopada 1995. godine poginuo u borbama na prilazima Mrkonjić Gradu za vrijeme operacije "Južni potez".

Karizmatični "oklopnjak" bio je profesionalni vojnik, stručnjak za tenkove i oklopnu borbu. Bio je poštenjačina, volio je vojsku, a prema svojim suborcima odnosio se kao prema svojoj djeci. Bio je prava vojničina mekog srca, iako se osjećajima nije baš "rasipao". Posebno je bio poznat po rečenici koju bi uvijek govorio prije svake akcije:

"Kad krenemo, gorjet će nebo i zemlja."

To su nam posvjedočili njegovi suborci, a i oni koji su bili s njim do posljednjeg trenutka. Tu generalovu rečenicu citirali su svi oni koji su se obratili skupu na komemoraciji održanoj u dvorani u sklopu općinske uprave koja nosi ime tog junaka Domovinskog rata, po kojemu je i 4. brigada dobila ime "Pauci".

Komemoraciji je prethodilo polaganje vijenaca i paljenje svijeća na njegovu grobu u Pozorcu, nad kojim su se nadvila tri velika čempresa kao da upozoravaju na dostojanstvo čovjeka, uzornog sina i supruga, ratnika koji je dao svoj život za slobodu Hrvatske i koji tu počiva.

Vijence su, osim obitelji, položili izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane te izaslanik premijera Andreja Plenkovića Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Sabora Ante Sanader, načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, načelnik općine Marina Ante Mamut i predsjednik Vijeća Davor Radić, predstavnici gradova i općina, članovi Udruge veterana slavne 4. gardijske brigade, predstavnici časničke škole HVU "Andrija Matijaš Pauk", članovi Koordinacije udruga ratnih postrojbi Splitsko-dalmatinske županije, potom predstavnici udruga hrvatskih vojnih invalida iz Domovinskog rata, udruga obitelji poginulih zatočenih i nestalih branitelja te udruga udovica branitelja Domovinskog rata.

- Svi mi koji smo ga poznavali i kojima je bio uzor znamo kako je Pauk svojom pojavom, hrabrošću, iskustvom i znanjem stvarao od nas bolje ljude i nepobjedive ratnike. Bila je čast biti u brigadi u istom stroju s čovjekom koji ju je s toliko ljubavi gradio – u našoj 4. brigadi, onoj koju je ratni ministarGojko Šušak s pravom nazvao udarnom. Mi, njegovi "pauci", ponosni smo što smo ga imali kao učitelja, ratnika, kao moralnu vertikalu i što smo iz svih bitaka izlazili kao pobjednici – kazao je ministar Krstičević.

– Dan prije proslavili smo Dan neovisnosti. Sudbina je da danas obilježavamo godišnjicu pogibije generala Matijaša. Kao da nam odozgo poručuje: Jučer ste slavili stvaranje hrvatske države za koju smo ja i moji suborci dali živote ili dijelove tijela, i zato ostavljamo ovoj generaciji i svima idućima da se uvijek sjete onih koji su položili živote te da njihove ideale pretoče u gospodarske, demografske i ine vrijednosti – istaknuo je župan Boban.

Načelnik Marine Ante Mamut upitao je:

– Što je nama Pauk ostavio nakon 23 godine, otkako ga nema? Ostavio je model ponašanja koji svi moramo slijediti. Od one male djece koja ponosno nose njegovo ime na svojim majicama dok igraju nogomet ili neki drugi sport, pa do nas dužnosnika kojima vjera, ljubav prema domovini, odanost, hrabrost i poštenje trebaju biti vodilje u ponašanju kako na lokalnoj, tako i na državnoj razini – zaključio je načelnik.

Posebno tužan dan danas je bio za generalovu majku Anku, koja ima 91 godinu i koja ga, kako je kazala, svakodnevno oplakuje. No, ipak je ustvrdila da je ponosna kad je vidjela koliko se njegovih suboraca okupilo na obljetnici jer je to znak da ga još uvijek izuzetno poštuju.

– Fali mi do boli! Da smo imali djecu, možda bi bilo malo lakše. Ovako od godišnjice do godišnjice, od rođendana do rođendana. Tako godine prolaze, a svaka godina je sve teža – sa suzama je rekla supruga Nada, pohvalivši dokumentarac o njemu koji govori o ponosu, tuzi, ratu, ljubavi i domoljublju, u čemu smo se, kako je kazala, malo "pogubili".

Misu zadušnicu u crkvi sv. Jakova služio je marinski župnik don Darko Poljak, a prikazan je i dokumentarni film o generalu čiji je autor Darko Dovranić.

Foto: Slobodna Dalmacija 

 

U trogirskoj gradskoj vijećnici jučer je održana komemoracija u povodu smrti  mr.sc. Jerolima Ostojića koji je u periodu od  1994.godine do 1997.godine obnašao dužnost gradonačelnika .

Grad Trogir raspisao je natječaj za izbor izvođača radova na uređenju trga ispred gradske ribarnice.

"Izgradnja vrtića znači budućnost. U općini Okrug demografska slika je znatno bolja  nego u nekim drugim gradovima i općinama. Moramo se pohvaliti da se u proteklih pet godina rodilo više od 200 djece i zato nećemo imati problema napuniti novi vrtić", kazala je to u svom obraćanju na prigodnoj svečanosti postavljanja kamena temeljca za novi vrtić zamjenica načelnika Bruna Dadić.

Za razliku od prvog projekta, čija je izgradnja zapela na čeličnim konstrukcijama i stečaju građevinske tvrtke "Viadukt" koja je izvodila radove, pa se već osam mjeseci traga za novim izvođačem i neizvjesno je hoće li biti u funkciji do idućeg ljeta, za drugi je sigurno da će dogodine, početkom svibnja, prvi trajekti sa Solina zaploviti prema spomenutim otocima.

Prema riječima gradonačelnika Ante Bilića, radovi na izgradnji pristupne ceste do pristaništa počinju za petnaestak dana.

Podsjetimo, ona je bila razlog zbog kojega nova trajektna luka koja je izgrađena u ožujku ove godine i u koju je Lučka uprava, kao nositelj investicije, uložila oko 20 milijuna kuna, nije početkom ovoga ljeta stavljena u funkciju. Grad Trogir, čija je obveza bila otkup zemljišta, nije u tome uspijevao zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa.

– Konačno je sve riješeno. Možemo krenuti u izgradnju pristupne ceste do novog pristaništa. Gradskoj upravi pristigle su četiri ponude. Do kraja ovoga tjedna odabrat ćemo najpovoljnijeg izvođača te se kreće s radovima – kazao je gradonačelnik Bilić.

Dodao je kako svi radovi moraju biti završeni do 1. svibnja iduće godine te da se radi o investiciji vrijednoj 3,7 milijuna kuna, koje će u iznosu od dvije trećine osigurati Splitsko-dalmatinska županije, a jednu trećinu Hrvatske vode. Osim otkupa zemljišta, koji je Grad Trogir stajao tri milijuna kuna, Grad je riješio i potrebnu dokumentaciju, lokacijsku i građevinsku dozvolu, bez kojih radovi na izgradnji ceste ne bi mogli početi, rekao je trogirski poteštat.

– Otočani više od desetljeća čekaju na novo trajektno pristanište. I Veliki i Mali Drvenik postali su zanimljiva turistička odredišta.

Sve je više apartmana i vila s bazenima. Dobra povezanost s kopnom izuzetno je važna za sve. Drago mi je da će se njihova agonija oko pristajanja trajekta, najprije s područja nekadašnje vojarne u Segetu, a potom iz samog centra Segeta, konačno riješiti i da će idućeg ljeta do svojeg odredišta isplovljavati sa Solina – zaključio je gradonačelnik Bilić.

– Na zapadnom dijelu Solina izgrađen je novi gat, dugačak 55 metara, s dva veza za trajekte. Uz to, uredilo se 3500 četvornih metara obalnog pojasa.

Ta prva faza uređenja nove trogirske trajektne luke stajala je oko 20 milijuna kuna – kazao je ravnatelj Lučke uprave Domagoj Maroević, zadovoljan što konačno počinje izgradnja pristupne ceste. Podsjetio je kako druga faza projekta na Solinama, koja ulazi u investicijsko razdoblje Lučke uprave nakon 2019. godine, obuhvaća gradnju obale sa 198 novih vezova. Na tom bi se prostoru podigao i jedan ugostiteljski objekt te recepcija, a procjenjuje se da će se za drugu fazu projekta, za koju LU ima lokacijsku dozvolu, izdvojiti najmanje 15 milijuna kuna – rekao je.

Foto: Nikola Vilić/arhiva/Hanza Media
Izvor: Slobodna Dalmacija

Stranica 1 od 2
HomeŽUPANIJATrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala