Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti
Trogirski portal

Trogirski portal

Donec justo metus, congue a dignissim ut, faucibus in lorem. Ut sollicitudin felis quis erat sodales tempor. Vivamus mauris lorem, condimentum a cursus nec, pretium non mi. Vestibulum ullamcorper lacus id tellus.

Adresa internetske stranice: http://www.zootemplate.com Pošalji e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

U emisiji "DOBAR DAN" emitiranoj u programu Gradskog radija Trogir 04.09.2019. (srijeda), gošća je bila zamjenica trogirskog gradonačelnika Ruža Kovačević Bilić. Početak školske godine i druge aktualnosti bile su središnja tema razgovora s urednicom i voditeljicom emisije Gordanom Dragan.

Ovog četvrtka 5. rujna 2019. godina u sklopu Trogirskog kulturnog ljeta  očekuje nas posljednji u nizu nastup Klape Trogir u atriju Kneževa dvora s početkom u 21 sat.

Policijski službenici Policijske postaje Trogir su dovršili kriminalističko istraživanje nad 18-godišnjakom, kojeg se sumnjiči da je 31. kolovoza i 2. rujna u Seget Vranjici, otuđio dva bicikla vrijedna 4000 kuna, u vlasništvu dvoje njemačkih državljana.

Rekonstruirali smo spis iz kojeg proizlazi kako je HDZ skupio 132.928 kuna neplaćene najamnine

Telegramov Drago Hedl ovaj je tjedan otkrio bizarnu priču iz malog Ivankova na istoku Hrvatske. HDZ tamo godinama nije plaćao stranačke prostorije i općina ih sada pokušava izbaciti, ali oni se ne daju van. To međutim, upravo smo doznali, nije jedini takav slučaj u Hrvatskoj. Kako se detaljno može iščitati iz sudskog spora, HDZ ni u Trogiru ne plaća najamninu za prostore koje koristi za stranačko djelovanje.

U Trogiru dugovanje pritom iznosi gotovo 133 tisuće kuna. Riječ je o dijelu stana u zgradi u Gradskoj ulici 41. Stan je u vlasništvu Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) koji je na temelju ugovora iz prosinca 2005. iznajmljen Županijskoj organizaciji HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Ugovor je bio sklopljen na pet godina.

NITKO IZ HDZ-A NIJE POTPISAO NOVI UGOVOR

Kada je HZZO pokušao početkom 2011. sklopiti dodatak ugovora i regulirati nastavak najma prostora to mu, kako proizlazi iz tužbe koju su u konačnici podnijeli protiv HDZ-a, nije uspjelo. Županijska organizacija jednostavno je nastavila koristiti prostor, ali ga nije plaćala. Tako je nastao dug od 132.928,95 kuna.

HZZO je u travnju 2017. podnio tužbu protiv HDZ-a i njegove županijske organizacije. Tražili su podmirenje mjesečnih iznosa najma od siječnja 2011. i to u iznosu od 1.563,87 kuna mjesečno. Međutim, iz Splitsko-dalmatinskog HDZ-a poručili su kako oni ne mogu odgovarati za dug, jer je na navedenoj adresi sjedište Gradske organizacije HDZ-a Trogira. Niti županijska niti gradska organizacija nisu samostalne, odnosno nemaju pravnu osobnost, niti OIB, pa su uvjeravali sud kako ne mogu biti ni tužene.

TKO ĆE ODGOVARATI ZA DUG LOKALNOG HDZ-A?

U jednom od postupaka koji se zbog ovog slučaja vode, sud je na kraju tu njihovu argumentaciju i prihvatio. Problem je što se stvar prilično zapetljala – ugovor o najmu bio je sklopljen sa Županijskom organizacijom HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije, a najam je plaćao trogirski Gradski odbor stranke. Barem do 2005. godine.

Tijekom postupka ispostavilo se da je HZZO podnio još jednu tužbu protiv HDZ-a za isti ovaj neplaćeni najam, no samo za period od siječnja 2011. do svibnja 2014. godine. U tom drugom sudskom postupku pravomoćno je presuđeno da Županijski odbor HDZ-a mora platiti 72 tisuće kuna s kamatama HZZO. Iz HZZO-a nam je potvrđeno da još uvijek taj iznos nisu uspjeli naplatiti, pa poduzimaju daljnje pravne korake ne bi li do svog novca ipak došli.

ŠEF SPLITSKO-DALMATINSKOG HDZ-A NEDAVNO JE NAPREDOVAO

Istovremeno se nastavlja i prvi slučaj u kojem HZZO tužbu nije podnio ni protiv gradskog ni protiv županijskog odbora, već Županijske organizacije HDZ-a. Tužena je i sama stranka HDZ koja jednostavno nije bila ni u kakvom ugovornom odnosu s HZZO-om, niti je ikakav ugovor potpisala. Zato je sud u Trogiru odbio tužbeni zahtjev za podmirenje duga od 133 tisuće kuna. Na tu presudu HZZO se žalio te bi konačni pravorijek trebao donijeti Županijski sud u Zagrebu.

Inače predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Splitsko-dalmatinske županije bio je Ante Sanader, koji je nedavno postao politički tajnik HDZ-a.

Izvor: Telegram.hr

Policijski službenici Policijske postaje Trogir dovršili su kriminalističko istraživanje nad 32-godišnjakinjom i 24-godišnjakom. Utvrđeno je postojanje sumnje da su 30. kolovoza na štetu 71-godišnjaka ostvarili obilježja kaznenog djela razbojništva u pokušaju tako da se 32-godišnjakinja sastala s oštećenim u ugostiteljskom objektu na području Splita, a prilikom napuštanja istog, na ulici je 24-godišnjak napao 71-godišnjaka i pokušao mu otuđiti torbu s novcem i osobnim predmetima.

Nadalje, utvrđeno je postojanje sumnje da su naprijed navedeni 31. kolovoza na području Marine, zajedno sa još dvije za sada nepoznate osobe, na štetu istog 71-godišnjaka počinili kazneno djelo razbojništva tako da se 32-godišnjakinja po prethodnom dogovoru sastala s oštećenim u Marini, nakon čega im je prišao 24-godišnjak s još dvije za sada nepoznate muške osobe, napali su oštećenog, zadali mu više udaraca po tijelu i otuđili torbu s novcem.

Protiv 32-godišnjakinje i 24-godišnjaka bit će podnesena kaznena prijavna nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu. 

Na južnoj strani otoka Čiova, u Prizidnicama, među strmim stijenama iznad samog mora, prije gotovo pet stoljeća podignuta je crkva Gospe od Prizidnice. Odgovor na pitanje tko su čuvari ovog svetišta pružit će izložba "Čuvari iz sjene" u atriju Muzeja grada Trogira autorice muzejske pedagoginje Goranke Tomaš koja se otvara 3. rujna 2019. u 19:00 sati.

HomeTrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala