Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti
Trogirski portal

Trogirski portal

Donec justo metus, congue a dignissim ut, faucibus in lorem. Ut sollicitudin felis quis erat sodales tempor. Vivamus mauris lorem, condimentum a cursus nec, pretium non mi. Vestibulum ullamcorper lacus id tellus.

Adresa internetske stranice: http://www.zootemplate.com Pošalji e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Početkom 2018. godine 30 udruga osoba s invaliditetom (OSI) iz čitave Hrvatske tražile su sastanak s ministrom Olegom Butkovićem zbog trajekata nepristupačnih OSI te se sastanak održao u travnju u Splitu

– O našoj borbi niste mogli čitati u medijima. Ona se odvijala daleko od očiju javnosti- poručili su iz OSI.

Početkom 2018. godine 30 udruga osoba s invaliditetom (OSI) iz čitave Hrvatske tražile su sastanak s ministrom Olegom Butkovićem zbog trajekata nepristupačnih OSI te se sastanak održao u travnju u Splitu.

-Tražili smo da se, s obzirom na nepristupačnost, izmjenom Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu i Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz omogući besplatna vožnja vozila u kojima se OSI voze. Ministar je upotpunio naš prijedlog omogućavanjem besplatne vožnje i za OSI i njihovu pratnju. Neograničeni broj puta.

Na sastanku u Splitu također je dogovoreno da će se, sukladno Nacionalnoj strategiji, prilikom nabavke novih (ili polovnih) trajekata voditi računa o tome da brodovi imaju dizalo budući da je utvrđeno da kada imaju podizne platforme za kolica, njima nema tko rukovati pa se svejedno osobe u kolicima prenose ručno kao vreće krumpira, što nije primjereno ni za te osobe ni za djelatnike kojima to nije u opisu posla. Unatoč svim našim upozorenjima, prema riječima članice Radne skupine iz Agencije za obalni linijski pomorski promet, ni novonabavljeni trajekt Faros nema dizalo.

-Budući da samo 2 od 35 trajekta Jadrolinije imaju lift, ukoliko osoba u kolicima ne želi da je se ručno prenosi, osuđena je svoje putovanje provesti u kolicima u mračnoj i zagušljivoj garaži jer ne može pristupiti salonu za putnike. Ukoliko želi izbjeći boravak na otvorenom u garaži, primorana je platiti (najčešće) veoma skupu trajektnu kartu za vozilo te sjediti u automobilu tijekom putovanja

Kada bi trajekti bili prilagođeni osobama s invaliditetom, osoba u kolicima bi mogla platiti samo kartu za osobu i boraviti u salonu kao i drugi putnici te ne bi trebala provesti putovanje u vozilu u garaži, što u velikoj mjeri poskupljuje njezino putovanje.

Temeljem preporuke ministra Butkovića u mjesecu listopadu 2018. krenulo se s primjenom povlastica (koje se primjenjuju dan danas, dopunjene zahtjevom Bračkih pupoljaka u kolovozu 2019.), te je Zakon donesen krajem 2019. godine. Predstavnica 30 udruga OSI sudjelovala je u Stručnom povjerenstvu za izradu nacrta Prijedloga Zakona, kao i u sadašnjoj Radnoj skupini za izradu Pravilnika koji propisuje način primjene te povlastice.

Suprotno preporuci ministra Butkovića te praksi koja se temeljem iste provodi zadnjih godinu i pol, na posljednjem sastanku Radne skupine 29.1.2020., njihovi zahtjevi, kao i zahtjevi Zajednice saveza osoba s invaliditetom Hrvatske (SOIH), u potpunosti su zanemareni te je odlučeno ograničiti broj besplatnih putovanja za sve kategorije OSI, i to za OSI (uključujući djecu s teškoćama u razvoju) s prebivalištem na otoku na 5 puta tjedno, a za OSI (uključujući djecu s teškoćama u razvoju) bez prebivališta na otoku na svega 5 puta godišnje.

Pisanim putem su upozorili ministra Butkovića da je to u suprotnosti s njegovom preporukom, ali kako njegovo očitovanje u predviđenom roku nisu zaprimili, smatrali su da je suglasan sa spornim stavovima članova Radne skupine te su navedene udruge odlučile ovim putem izvijestiti javnost o pokretanju sudskog postupka temeljem Zakona o suzbijanju diskriminacije kako bi zakonskim putem osigurali svoja prava ukoliko se Pravilnik ipak donese bez uvažavanja mišljenja udruga i Zajednice saveza osoba s invaliditetom.

Temeljem Ustava RH, Konvencije o pravima OSI, a kako je predviđeno i Nacionalnom strategijom izjednačavanja mogućnosti za OSI 2017.-2020. za osiguranje pristupačnosti javnog pomorskog prometa, zagarantirano je pravo na pristupačnost i pristup javnim uslugama u Republici Hrvatskoj, dok Zakon o suzbijanju diskriminacije predviđa mogućnost za ostvarenje tog prava sudskim putem.

Zahtjev 30 udruga OSI temelji se na problemu nepristupačnih trajekata. Trajekti nisu nepristupačni par puta godišnje nego uvijek – sve dok oni koji odlučuju ne odluče to promijeniti. Trajekt po trajekt.

Dakle, smatramo da povlastice za putovanje trebaju biti kompenzacija za nepristupačnu uslugu javnog prijevoza, a time se ujedno OSI i djeci s teškoćama u razvoju s prebivalištem na otocima omogućava neograničen pristup javnim uslugama na kopnu koje nisu dostupne na otocima- stoji u priopćenju udruga OSI.

Donosimo popis 30 udruga OSI:

UDRUGA HVIDR-a SPLIT

UDRUGA ANĐELI

UDRUGA SRCE

DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE

UDRUGA LASTAVICE

UDRUGA KOLIBRIĆI

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM “SVETI BARTOLOMEJ” KNIN

UDRUGA PRIJATELJ METKOVIĆ

UDRUGA DIJALIZIRANIH I TRANSPLATIRANIH BOLESNIKA SDŽ

UDRUGA DRAVET SINDROM HRVATSKA

UDRUGA MLADIH PRIJATELJ

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SUNCE

UDRUGA TJELESNIH INVALIDA “TOMS”

DRUŠTVO TJELESNIH INVALIDA GRADA RIJEKE

UDRUGA TJELESNIH INVALIDA BJELOVAR

DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE BJELOVARSKO-BILOGORSKE ŽUPANIJE

DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE KARLOVAČKE ŽUPANIJE

DRUŠTVO OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM PULA

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SPLIT

UDRUGA ZA SINDROM DOWN 21 SPLIT

LIGA ZA PREVENCIJU OVISNOSTI

PLIVAČKI KLUB „CIPAL“ SPLIT

UDRUGA MOJE DIJETE SOLIN

UDRUGA DJECA PELJEŠCA

OSIce – HRVATSKI SAVEZ UDRUGA

UDRUGA OSOBA S INVALIDITETOM SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE

DRUŠTVO OBOLJELIH OD MULTIPLE SKLEROZE ZADARSKE ŽUPANIJE

DRUŠTVO MULTIPLE SKLEROZE MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

DRUŠTVO OSOBA S TJELESNIM INVALIDITETOM MEĐIMURSKE ŽUPANIJE

DRUŠTVO DISTROFIČARA, INVALIDA CEREBRALNE I DJEČJE PARALIZE I OSTALIH

TJELESNIH INVALIDA DUBROVAČKO-NERETVANSKE ŽUPANIJE

Tekst: DALMACIJA danas

 

Mnogi današnji roditelji su zbunjeni, nesigurni, rastreseni, odsutni, sve se više tjelesno, emocionalno i duhovno iscrpljuju, nejasna im je uloga, nesvjesni su značenja i istine bračnog i obiteljskog života.

Glazbena scena odavno nije bila bogatija mladim izvođačima. Jedno od imena, o kojem će te u budućnosti zasigurno slušati je i Teo Grčić

Rukometaši Trogira nakon dvomjesečne pauze u subotu nastavljaju prvenstveno natjecanje.

Ponedjeljak, 10 Veljača 2020 09:12

Edukacija za privatne iznajmljivače

Turistička zajednica Splitsko – dalmatinske županije nastavlja i u 2020. godini s uspješnim programima EDUKACIJA ZA PRIVATNE IZNAJMLJIVAČE.

Ponedjeljak, 10 Veljača 2020 08:09

Sjećanje na Predraga Lucića

I ove godine u sklopu književnog programa Bookvica u splitskom klubu Quasimodo (Gundulićeva 24a/II) organizira se večer sjećanja na velikog pjesnika, novinara, dramskog pisca, satiričara, prerano preminulog PREDRAGA LUCIĆA, koja će se održati na njegov rođendan, u srijedu, 12.02.2020. s početkom u 20:30 sati. 

„Bit će to večer čitanja ulomaka iz Predragovih djela jer želimo da njegove riječi još dugo ostanu među nama, žive, glasne i inspirativne. Stoga pozivamo sve koji ga se žele prisjetiti zajedno s nama da odaberu neku njegovu pjesmu, kolumnu, ulomak, stih… i pridruže nam se u zajedničkom čitanju“, kazala je Patricija Horvat, voditeljica književnog programa Bookvica.

 

HomeTrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala