Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 07 Studeni 2018 12:16

Strip "Nick Cave" dobio hrvatsku verziju

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Biografska strip knjiga "Nick Cave" njemačkog autora Reinharda Kleista dobila je svoju hrvatsku verziju.

Biografija dolazi na 332 stranice, tiskana je u 666 komada. O čemu je riječ, pitali smo vođu projekta, urednika i grafičkog urednika Tina Ćurinu. 

Kao "insider" punk-rock scene 80-ih godina konačnom obliku knjige dao je osobni obol. Strip je preveo Ćurinov prijatelj iz školskih dana Zoran Stajčić, poznat i pod pseudonimom Brat Jarre, inače urednik rock web portala "Ravno do dna".

Što je to u Nicku Caveu da ga Hrvati toliko vole, pitamo Ćurina.

"Ma ne vole ga svi Hrvati, niti ga uopće percipiraju. Cavea uglavnom voli krema urbane rock scene, intelektualci koji su svoju mladost proveli slušajući njegovu glazbu, a kako je Cave iznimno uporan u svojem radu to je dovelo do multigeneracijskog efekta na brojnost njegove publike. Konkretno u Zagrebu mislim da se radi, između ostalog, o jakoj rock sceni koja ovdje vrlo intenzivno živi već debelo preko pola stoljeća, od kasnih 50-ih godina 20. stoljeća, dakle od samih početaka R&R kulture u svjetskim razmjerima. U samim začecima bilo je i kolateralnih žrtava R&R-a jer su nadobudni skojevci tada nasilno šišali dugokose dečke pod izlikom 'borbe protiv imperijalizma'", kaže.

Stripovi su, dodaje, iznimno težak i vrlo zahtjevan posao - kako u procesu stvaranja, tako i u samom tisku. "Pa i distribucija je svojevrsni kunst, pogotovo na Balkanu. Međutim, ako se postigne sinergija između autora i izdavača, odjednom se horizont raščisti i samo klizne kao gotov strip, tiskan, sprešan i spreman za publiku", zaključuje.

 

HomeZABAVABrazilski tinejdžer oborio svjetski rekorder u pisanju SMS-ova Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala