Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti
Utorak, 12 Rujan 2017 10:43

U okviru „UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017.“ u Trogiru održan okrugli stol „Život u spomeniku“ i otvorena izložba „Paštroć“

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U okviru prvog po redu foruma „UNESCO Historic Cores Citizens Forum 2017.“ održan je u Galeriji Cate Dujšin Ribar u organizaciji Muzeja grada Trogira, Građanske akcije Trogir, Udruge Get te Art radionice Lazareti okrugli stol na kojem su sudjelovali dr. sc. Dunja Babić, Marija Grazio, Lukša Suhor, Dalibor Popovič, Lujana Paraman i Marin Krpetić. 

Na okruglom stolu kojeg je moderirala Diana Magdić, bilo je riječi o trenutnom stanju povijesnih jezgri Splita, Dubrovnika i Trogira, s naglaskom na komunalni i sanitarni red, mogućim načinima zaustavljanja iseljavanja stanovnika, opstanka primarnih djelatnosti u starim gradskim jezgrama. Osim toga riječ je bila i o planovima upravljanja povijesnim jezgrama i nužnosti njihove izrade u suradnji s građanima. 

Nakon okruglog stola u Galeriji Cate Dujšin Ribar otvorena je izložba "Paštroć" na kojoj su svoje dokumentarno-aktivitičke fotografije izložili stanovnici Dubrovnika, Splita i Trogira.  

S obzirom na to da su se splitski autori predstavili na izložbi „Krhotine“ održanoj u Galeriji Fotokluba Split u ožujku, a dubrovački na izložbi „Arcadia“ održanoj u Galeriji Oblak u lipnju, na otvaranju "Paštroća" Maja Maljković Zelalija je, u ime organizatora, posebno predstavila trogirske autore Joška Hercega, Petru Kakić, Matka Mijića, Lujanu Paraman, Jelku Rožić, Sašu Šimpragu i  Dolores Špiku zahvalivši svima koj su pomogli prilikom postavljanja izložbe a posebno momcima iz Torcide Trogir te Gradu Trogiru koji je financijski omogućio uvrštavanje trogirskih fotografija u ovu izložbu stanovnika triju gradova. O samoj ideji organizacije ovakve izložbe pričao je Marin Krpetić, predsjednik Udruge stanovnika povijesne jezgre grada Splita Get, a o fotografijama je više rekla dr. sc. Ana Peraica povjesničarka umjetnosti sa polja novih medija i stanarka povijesne jezgre Splita.

Foto: Muzej grada Trogira 

 

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
Home Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala