Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 11:02

Završen foto natječaj: "Trogir u fokusu"

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U okviru  Međunarodnog tjedna mladih u nedjelju je upriličena dodjela nagrada sudionicima foto natječaja "Trogir u fokusu". 

U konkurenciji od 33 pristigle fotografije, prvo je mjesto osvojio Dominik Petar Čavka, drugo Joško Herceg, a treća je nagrada pripala Ivani Kovačević. Tema natječaja bila je: "Trogir - kamena ljepotica".

 Fotografije s dodjele nagrada: Joško Herceg

3 komentari

 • Link komentara Dominik Utorak, 08 Kolovoz 2017 17:10 Poslo/la Dominik

  Organizator je na moj upit odgovorio da nije zabranjeno slanje starijih slika. Uvjeti natječaja su bili tanki i žiri je odabrao najbolju pristiglu koja zadovoljava uvjete natječaja. Robertova slika a je završila na 10. mjestu, dovoljno dobar razlog za nervozu.

 • Link komentara Robert Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 21:04 Poslo/la Robert

  A, šta reč na ovo??? Dominik je osvoija prvo misto sa starom, več objavljenom fotografijom.
  Da li se poništava natječaj i pobjedniku oduzima nagrada?

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=10211176140893999&set=p.10211176140893999&type=3&theater

 • Link komentara Robert Ponedjeljak, 07 Kolovoz 2017 15:25 Poslo/la Robert

  Moj osvrt na foto natječaj "Trogir u fokusu".
  Odma na početku, ovo sve primite kao konstruktivnu kritiku i popravite greške slijedeču godinu.
  Najprije kritika na samu organizaciju. Naime, u subotu popodne smo obaviješteni da dođemo u nedilju ujutro u 9:00 na sastanak koji će se održati u Kneževu dvoru. U nedilju ujutro sjedam u auto i pravac Trogir. Stižem oko 8:30 i začudo, u roku par minuti nađem parking. Uzimam ruksak s aparatom i krenem negdi popit kavu, jer taman imam po ure do sastanka. U 8:39 stiže SMS poruka, a minut posli i e-mail istog sadržaja:
  "Pozdrav
  Hvala vam još jednom na prijavi na foto natječaj.
  Tema današnjeg foto natječaja je "Trogir - kamena ljepotica".
  Slike do 17 h pošaljite u punoj rezoluciji na mail trogirufokusu@gmail.com.
  Vidimo se večeras u 21 h na proglašenju!
  Lp,
  Ante Škrobica"

  Prvo šta sam promislija je bilo, a šta da sam doša na sastanak iz Splita bez fotoaparata??? ...jer, u niti jednom trenutku prije nije bilo rečeno da će se fotografirat isti dan!!! Malo neozbiljno šta se tiće organizacije.
  Dobro, ispijam kavu u sekund, ka Talijan i idem napravit đir i nač nešto zanimljivo za opalit fotografiju... Kroz misli mi prolazi prejako svitlo, prejaki kontrasti između sunca i sjene. Razbijam glavu kako se namistit za slikat nešto, a da mi osunčani djelovi ne budu izgoreni, a djelovi u sjeni crni ka crni rižot. U otprilike uru vrimena šetnje, uspjevam nač nekoliko lokacija koje zadovoljavaju svjetlosne uvjete i napravim 30-ak fotografija na 6-7 lokacija, ali samo sam s dvije fotografije donekle zadovoljan. Došlo je skoro 10:30, a ja iznerviran količinom sunčevog svitla od kojeg ne možeš snimit normalnu fotografiju, znoja koji mi natapa sve šta je u kontaktu samnom, a i sa stotinama turista koji naviru iz doslovno svake fuge. Napokon odustajem i odlazim do auta. Prvo šta sam napravija, bilo je paljenje klime. Nakon pospremanja opreme, sjedam u auto i stojim tako nekih 15-ak minuti dok se nisam aklimatizira. Napokon krečem put Splita pregledat fotografije i odabrat 3 koje ću poslat na natječaj.
  E, sad da ne davim šta sam sve radija doma, preskačemo na 19:30 navečer... Sjedam u auto i krečem put Trogira. Malo ranije jer računam na par tisuća turista koji žele autom u centar ka i ja, pa da stignem navrime. U Trogiru sam bija već u 8:00. Ili sam ima ludu sriću pa naletija na neku rupu u gužvi li nešto drugo, nemam pojma. Krenem samouvjereno na jedan od rijetkih besplatnih parkinga i gle, čeka me moje misto od jutros. Juhuuuu!!!! Napravim đir – dva i eto već 20:50 kad sam stiga do Kneževog dvora. Ulazim i uz ćakulu čekam da krene službeno proglašenje rezultata natječaja. I, eto ga. Konačno je krenilo s par minuta zakašnjenja (Ovo ne zamjeram. Slične stvari kasne i po po ure i više.) Nakon kratkog uvoda, gasi se svitlo i kreče prezentacija pristiglog materijala. 13 fotografa, 33 fotografije. Premalo prijavljenih. Nakon pregleda sve 33 fotografije, osječam se ka da sam doša u vrtić. Katastrofa! Od 33 fotografije, samo 7-8 tehnički ispravnih (dobro kadriranih, bez prejakih kontrasta između sunca koje je samo bijela fleka bez ikakvih vidljivih detalja i sjene koja je toliko tamna da se detalji jedva naziru). Ajde, dobro... Idemo dalje. Organizator najavljuje 10 odabranih fotografija i s obzirom na viđeno, s nestrpljenjem čekan početak prikazivanja. Nakon odrađenog slide showa i proglašenja pobjednika, totalno razočaranje. Došlo mi je da se dignem i bez riči odem doma. Pobjednička fotografija pretvorena u crno-bijelu jer je jako loše eksponirana. Sa dna vertikalne fotografije, gleda me kamena glava (figura na antunu zvonika) koja je smještena lagano u desno na fotografiji. Iza nje, u visinu se uzdiže vrh zvonika. Nakon šta oko uočava glavni motiv na fotografiji (kamenu glavu), nastavlja pratit linije koje se protežu prema vrhu zvonika u iščekivanju neke druge interesne točke, kad najednom blokada! Nema kraja. Odrezan je! Kraj je negdi izvan fotografije. Pokušavam se vratit na onu glavu, ali mi oko stalno biži prema vrhu fotografije tražeći završetak linija koje se protežu prema nebu... Opet ništa i opet razočaranje... Osim toga, fotografija ne poštuje niti jedno pravilo kadriranja. Niti trečine, niti zlatni rez, niti dijagonalu, itd. da ne nabrajam sve. Ova fotografija se mogla spasiti cropanjem, tako da se ova glava, koja je tribala bit prikazana, bolje istakne.
  Moj prvi zaključak je da je žiri bija sastavljen od ljudi koji nisu stručni i nemaju znanja o fotografiji, nego su išli po sistemu sviđa mi se – ne sviđa mi se.
  Fotografija koja je dobila drugu nagradu, prikazuje hrpu detalja pored ulaza u katedralu. Fotografija nije loša. Zamjerka na kadriranju. Ovde je autor želio prikazati Evu, ali prvo šta se primjeti na fotografiji je ogromni lav koji je u prvom planu. Da se samo malo prominija kut i zumiralo na Evu, fotografija bi bila puno bolja. Naravno, ovdje glavni lik traži vertikalnu fotografiju kako bi se bolje prikazao. Balans bijele bi dobro došao, jer je sve prilično žuto.
  Treče mjesto, fotografija snimljena kroz prozor prikazuje pogled prema kaleti kroz poluotvorene škure. Ideja je super. Autor je pazio da rubovi škura budu u trečinama. Moglo se malo bolje pripazit na vertikalne linije. Cijela fotografija je zagađena žutom bojom. Druge boje koja se naziru su kafeni pitar u daljini, kafene škure koje proviruju iza klima uređaja i zelena travka u jednom pitaru. Škure, koje su u prvom planu i zauzimaju polovinu fotografije su ostale žuto sive jer je fotoaparat izmjerija svjetlo na najsvjetlijem dijelu fotografije, na osunčanom dijelu kalete koji je toliko osunčan da je izgorija. Drugim riječima, nema nijednog predivnog detalja kamenih ploča na bijeloj fleki. Kod neba je ista stvar – izgoreno skroz! Okvir oko škura je potpuno podeksponiran i ne vidi se skoro nijedan detalj. Ovde se tribala napravit dupla ekspozicija i kasnije u obradi izvuč dosta dobra fotografija.
  Nadam se da nisam upila, a ujedno se i nadam da će dogodine sve skupa bit nešto bolje organizirano.

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeKULTURAZavršen foto natječaj: "Trogir u fokusu" Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala