Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 19 Ožujak 2014 06:38

Nastavljeno suđenje Vedranu Rožiću

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Sudsko vijeće na čelu sa sucem Vladimirom Živaljićem prihvatilo je na jučerašnjem ročištu zahtjev obrane Vedrana Rožića, kojem se zajedno s Ivanom Buljanom sudi zbog malverzacija s višemilijunskom štetom za vrijeme od 1992. do 1997. godine kad su bili direktori Hajduka, da se od Cvitana Grubišiću, vještaka za knjigovodstvo i financije, zatraži dopuna vještačenja obzirom na novu dokumentaciju koja se, ali ne kao originali već kao preslike, pojavila u spisu.

Naime, obzirom na dopise koji su nakon posljednjeg ročišta poslani prema HNS-u, Hajduku i HZMO-u, sudac Živaljić je pročitao kratko pristigle odgovore. Tako su iz HNS-a, od kojeg se tražila dostava ugovora koje su od 1992. do 1997. godine s inozemnim klubovima zaključili Igor Štimac, Aljoša Asanović, Dean Računica, Milan Rapaić, Darko Butorović, Mario Meštrović, Ivica Mornar, Mirsat Hibić i Nenad Pralija, službeno odgovorili da u svojim arhivima nemaju te ugovore niti ih više čuvaju, što i nisu obvezni prema zakonu. Nadalje, Hajduk je, pak, odgovorio da u arihvi kluba nisu pronašli ugovor niti aneks ugovora koji se odnosi na inozemni trasfer nogometaša Darka Butorovića.

Od HZMO-a, pak, tražili su se podaci o tome je li se za profesionalne nogometaše Hajduka utvrđivala visina doprinosa za mirovinsko osiguranje u razdoblju od 1992. do 1997. godine, odnosno je li HZMO utvrđivao visinu doprinosa po osnovi dohotka ostvarenog od nesamostalnog rada kao i za ostale zaposlenike Hajduka ili su, pak, profesionalni nogometaši u tom vremenu ostvarivali dohodak od samostalnog rada, odnosno kao obrtnici. HZMO je odgovorio da su nogometaši u tom razdoblju bili osigurani kao profesionalni sportaši odnosno da nisu bili uposlenici kluba već su bili osigurani kao samostalni obrtnici što bi značilo da su sami morali uplaćivati dorpinose.

Na osnovu tog odgovora zatražena je dopuna vještačenja da se vidi utječu li ovi podaci na prethodne zaključke vještva na osnovu kojih je i podignuta optužnica ŽDO-a.

Dopuna vještačenja bi, smatra obrana, trebala dokazati da Buljan i Rožić nisu zadržali novac, kako ih se tereti, već su plaćali obaveze. Također, obrana smatra i da su igrači, kada su odlazili iz Hajduka, plaćali klubu više od obaveze iz transfera kako bi vratili pozajmice koje su dobivali od Rožića.

HomeTROGIROdržana četvrta ovogodišnja akcija dobrovoljnog darivanja krvi Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala