Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 17 Ožujak 2014 12:24

Slavi se Dan svetog Patrika

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Diljem svijeta slavi se irski nacionalni praznik, Dan svetog Patrika. Najpoznatija legenda o jednom od najpopularnijih irskih svetaca zaštitinika govori da je objasnio Sveto Trojstvo koristeći se djetelinom s tri lista, poznatom kao the shamrock. Irci su sami poslije dodali četvrti list kao simbol sreće.

Više od pola milijuna Iraca danas tako sudjeluje na tradicionalnim živopisnim paradama povodom najvećeg irskog blagdana, javljaju tamošnji mediji. Najveća parada je u Dublinu na kojoj se očekuje 400 tisuća ljudi. Počela je u podne uz   izravan prijenos na irskoj televiziji RTE. Veće parade održat će se u još tri irska grada, a sudionicima irskih parada pridruži će se i brojni gosti. Oko 140 tisuća turista doputovalo je u Irsku tijekom vikenda zbog toga, piše irski Independent.

Osim u domovini, irski svetac zaštitnik slavi se i diljem svijeta. Najveća i najstarija parada izvan Irske tradicionalno je u na Manhattanu u New Yorku. Na njoj će ove godine biti i irski premijer Enda Kenny.

U suradnji s irskom turističkom zajednice, stotinjak znamenitosti diljem svijeta bit će danas osvijetljeno zelenom bojom. Među njima, po prvi put i Veliki kineski zid, Kosi toranj u Pisi i drevna Petra u Jordanu.

Dan Svetog Patrika svetkovina je stara više od tisuću godina, a slavi se 17. ožujka, i to najviše u Irskoj. Na današnji dan, koji je tijekom korizme, irske obitelji tradicionalno idu u crkvu ujutro i slave popodne. Korizmeni post se prekida na dan, i ljudi plešu, piju i jedu tradicionalna irska jela. Tradicionalni simboli ovoga dana su list djeteline i zelena boja.

Sve do 1970., irski zakoni su zabranjivali ugostiteljskim objektima, da rade na taj dan. No, početkom 1995., irska vlada započinje kampanju da se Dan svetog Patrika iskoristi kao reklama za turizam i promociju Irske. Festival na današnji dan u Dublinu posjeti više od milijun ljudi. A kako su Hrvati i Irci sličnog mentaliteta, očekivano je da su proslave Svetog Patrika zaživjele i u mnogim našim gradovima!

HomeZABAVAŽUPANIJA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala