Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 07 Prosinac 2016 17:38

Muzej Grada Trogira:Restauriran Kraljski Dalmatin

Napisao 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Zahvaljujući financijskoj potpori Ministarstva kulture Republike Hrvatske i iskusnim rukama restauratorice Nevenke Perić - Klarić, primjerci Kraljskog Dalmatina koji se čuvaju u Muzeju grada Trogira, upravo su vraćeni  s restauracije u svoj topli dom - u prekrasan ambijent knjižnice Garagnin - Fanfogna ispunjen s ukupno 5582 naslova.

Prvi je broj Kraljskog Dalmatina, prvih novina na hrvatskom jeziku, izašao prije čak 210 godina! Upravo su toliko ove službene novine francuske uprave u Dalmaciji dio knjižnice Garagnin - Fanfogna smještene u Muzeju grada Trogira. Tko zna koliko ih je ruku (pjuckajući u prste?!) prelistalo ne bi li saznalo što ima novoga u Dalmaciji, zadržavajući se - kako tko - netko na lijevom stupcu s vijestima objavljenima na talijanskom, a netko na desnom stupcu s istim tim vijestima na hrvatskom jeziku...

Spomenimo neke od najzanimljivijih vijesti iz Trogira koje proučavajući Trogir u Kraljskom Dalmatinu istražila dr. sc. Fani Celio Cega :

"Kraglski Dalmatin opisuje kako su Francuzi svugdje svečano dočekani pa tako i u Trogiru. Donekle se priviknuvši na novu vlast, pučani organiziraju veselja kojima se slave Napoleonove pobjede u Europi. Na jednu takvu vijest 23. studenog 1806. godine u gradu se narod veseli, zvone zvona, puca se iz topova, a na trgu se jede i pije - kruh i vino. Kraglski Dalmatin također bilježi da je 1807. svečanom pjevanom misom, pjevajući Tebe Boga hvalimo, uz narodno veselje proslavnjen dan ulaska francuske vojske u Trogir, Split i Skradin. Osobito je svečano obilježen Tilsitski mir 7. srpnja te nadolazeći Napoleonov rođendan 15. kolovoza. Novinar je zapisao kako su svetkovine imale jedan osobit pečat od snažne radosti. Počelo bi se slaviti ujutro, kada bi u grad došli svečano odjeveni zagorci i stanovnici okolnih sela. U luci su raskošno okićeni brodovi, a prozori i vrata svih trgovina, kuća palača urešeni su sagovima i cvijećem. Lumbarde su pucale, a u crkvi se odvijala pjevana misa. Grad je vrvio od ljudi koji su se kretali od trga, na kojemu se plesalo i pjevalo, do luke gdje se odvijala regata..."

Inače, potpune podatke o Trogiru u Kraljskom Dalmatinu donosi dr. sc. Fani Celio Cega u članku "Trogir u izvješćima Kraglskog Dalmatina"objavljenom u Vartlu 1995. godine.

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 07 Prosinac 2016 17:48
HomeKULTURAMladi glazbenici iz Latvije oduševili izvedbom na trgu Ivana Pavla II Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala