Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 12 Listopad 2016 09:36

Hrvatske ceste: Novi trogirski most gradi se u skladu s projektom i bit će dovršen do iduće turističke sezone

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Na novi most, koji će povezati Trogir i otok Čiovo, čekalo se više od dva desetljeća, a kad je 2015. gradnja napokon počela, počele su i peripetije koje taj 208 milijuna eura vrijedan projekt prate do danas. Prvo se pojavio problem s makedonskom tvrtkom koja je trebala napraviti čelične konstrukcije za most, ali nije zadovoljila kvalitetom pa se sklopio novi ugovor s "Đurom Đakovićem". Iako se izgubilo vrijeme zbog čega je rok za dovršetak gradnje s ovogodišnjeg listopada  pomaknut na travanj, čelične konstrukcije ipak se isporučuju planiranom dinamikom tako da novih zastoja i pomicanja rokova ne bi više trebalo biti.

I taman kad se riješio taj problem, iskrsnuo je novi koji, kako poručuju iz Hrvatskih cesta (HC) uopće  i nije problem, nego neprofesionalni postupk jednog dnevnog lista koji je objavio (dez)infomacije o tome da će more, zbog pogreške u projektu, potopiti most koji je navodno prenizak.

Iz HC-a, koji je nositelj tog infrastrukturnog projekta,  oštro demantiraju sumnje da je most projektiran prenisko te da će uloženi novac propasti zbog propusta projektanata.

-Most Trogir-Čiovo starteški je državni projekt koji s 85 posto sredstava financira  Europska unija. Objavljivanje neprovjerenih i netočnih informacija naštetilo je i našoj tvrki i projektu, koji se provodi sukladno građevinskoj dozvoli dobivenoj na temelju projektne dokumentacije, a to su potvrdila i dva inspekcijska nadzora, rekla je za Gradski radio Trogir i Trogirski portal   glasnogovornica HC-a Tamara Pajić. 

Iako su konzervatori, radi zaštite vizure Unescova grada, tražili niži most, visina mu nije 1,3 metra nego je na toj visini pješački pothodnik, napominju u HC-u, ističući da je kota trogirske rive još niža - 1 metar. 

Tvrde kako je most sigurno 2,5 metara viši od starog Čiovskog mosta, te da u posljednjih sto godina na trogirskoj rivi nije zabilježena veća poplava pa stoga ne treba ni očekivati da će se to dogoditi u skoroj budućnosti s novim mostom.

-Kompletna geodezija mosta u skladu je s projektom, koji je i osmišljen tako da zadrži određenu niveletu. Naravno da se vodilo računa o Trogiru kao gradu spomeniku i zahtjevima konzervatorske struke. Zato se i postigla visina mosta koja omogućuje pogled na grad i njegovu vizuru, kaže Pajić dodajući kako je projekt u samom početku predvidio postavljanje tzv. školjara, krupnih kamenih blokova ispred samog upornja o koji će se razbijati valovi.

Kako bilo, najzahtjevniji dio radova je završen, a novi trogirski most čija dužina premašuje petsto metara, bit će završen do početka iduće turističke sezone.

HomeTROGIRBez panike: sirena se oglašava zbog radne vježbe Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala