Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 20 Travanj 2016 09:48

Velika pokazna vježba: Zračna luka u plamenu i pod policijskom opsadom

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Ako večeras pola sata nakon 20 sati čujete zaglušujuću eksploziju i vidite veliki plamen koji se diže iznad Zračne luke u Resniku, nema razloga za paniku. Počinje velika pokazna vježba, čiji je cilj testirati stupanj pripravnost svih čimbenika uključenih u sustav sigurnosti, kao i brzinu njihova odgovora na simuliranu ugrozu. Vježba počinje u 20 i 30 sati, a trajati će oko dva sata tijekom kojih će stavnonici šireg trogirskog i kaštelanskog područja čuti i sirene vozila interventnih službi, koja će se pod rotacijskim svjetlima kretati iz smjera Trogira i Splita prema Zračnoj luci.

Mate Melan, šef Službe prihvata i otpreme u Zračnoj luci, rekao nam je da je riječ o velikoj vježbi koja, osim aerodromskih uključuje i vanjske službe poput policije, vatrogasnih postrojbi iz Trogira, Kaštela i Splita, Državni ured za zaštitu i spašavanje,  Centar 112, Zavod za hitnu medicinu, Pogrebno poduzće Lovrinac, a da je vježba doista zahtjevna potvrđuje i sudjelovanje eskadrile transportnih helikoptera, stacionirane u Divuljama.

-Građani će čuti mnogo uznemirujućih zvukova, poput ekspolozije i sirena vozila interventnih službi koja će se kretati prema Zračnoj luci gdje će biti simulirana eksplozija. Vježba će trajati oko dva sata, a cilj je provjeriti spremnost svih interventnih službi za slučaj izvanrednog događaja s različitim scenarijima,  kazao nam je Melan.

Ističe i da se u Zračnoj luci u određenim vremenskim intervalima  provode vježbe manjih razmjera i sa ciljanim scenarijom, dok se velike pokazne vježbe, poput večerašnje, organiziraju svake dvije godine, a u njima sudjeluje petnaestak interventnih službi, koje moraju pravodobno i učinkovito odgovoriti na simuliranu ugrozu. To uključuje različite izvanredne događaje, poput požara, epidemije, prirodne katastrofe, otmice, terorističkog napada...

Inače, u Hrvatskoj je nakon terorističkih napada u Bruxellesu podignuta razina sigurnosti u zemlji za jedan stupanj i trenutno je snazi treći od ukupno četiri stupnja pripravnosti. To znači pojačane aktivnosti policajaca na graničnim prijelazima, posebno u zračnim lukama među kojima je i splitska čiji je sustav sigurnosti usklađen s MUP-om.

 

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 20 Travanj 2016 11:41

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeŽUPANIJAVelika pokazna vježba: Zračna luka u plamenu i pod policijskom opsadom Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala