Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Srijeda, 02 Prosinac 2015 09:43

Umjesto župana Zlatka Ževrnje u Sabor ide solinski gradonačelnik Blaženko Boban

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Splitsko-dalmatinski župan Zlatko Ževrnja potvrdio je za Trogirski portal da je zastupnički mandat stavio mirovanje, te da će ga u saborskim klupama zamijeniti gradonačelnik Solina Blaženko Boban.

„ PredsjedništvoHDZ-a jučer je donijelo odluku da nastavim obnašati dužnost splitsko-dalmatinskog župana. Umjesto mene u Sabor ide kolega Boban, koji je bio osmi na listi Domoljubne koalicije u desetoj izbornoj jedinici“, rekao nam je Ževrnja. 

Danas u deset sati istekao je rok do kojeg su izabrani saborski zastupnici (koji obnašaju dužnost premijera, ministara i župana) morali zastupnički mandat staviti u mirovanje.

 Iako su mediji pogodili da se HDZ neće odreći Ževrnje kao župana, debelo su pogriješili kad je u pitanju izbor njegova zamjenika. Tako se sve do danas ujutro nagađalo da će Ževrnju u Saboru mijenjati HČSP-ovac Luka Podrug, i to na temelju navodnog sporazuma koji je HDZ potpisao sa splitskim pravašem. 

No po izmijenjenom izbornom zakonu, jasno je da Podrug ne može ući u Sabor umjesto Ževrnje jer zastupnika izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više stranaka zamjenjuje neizabrani zastupnik s iste liste i iz iste stranke, kojoj je u trenutku izbora pripadao zastupnik kojemu je mandat prestao ili miruje.

I Splitsko-dalmatinski župan opovrgava takve priče, poručujući da HDZ o tome nije raspravljao niti je spominjao Podrugovo ime. Što se tiče osvojenog saborskog mandata, Ževrnja kaže da ga je jedan od dvojice dožupana mogao mijenjati na čelu jedinice lokalne uprave, ali da je čelništvo HDZ-a  ipak odlučilo da nastavi obnašati dužnost župana.

„ HDZ je predložio akademika Željka Reinera za predsjednika Sabora, a Tomislava Karamarka za mandatara hrvatske vlade. Optimistično gledam na sutrašnje konstituiranje Sabora jer vjerujem da će pobijediti razum. Vjerujem da će Domoljubna koalicija na čelu s Karamarkom dobiti priliku da formira novu vladu“, poručio je splitsko-dalmatinski župan.

Poslijednja izmjena dana Srijeda, 02 Prosinac 2015 11:11

Napiši komentar

Molim upišite sva obavezna polja označena zvjezdicom (*).
Dozvoljena je uporaba HTML koda


Anti-spam: complete the taskJoomla CAPTCHA
HomeŽUPANIJA Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala