Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2015 09:20

Radi se punom parom, nema odmora u Brodotrogiru

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

U Brodotrogiru se vrše posljednje pripreme za primopredaju Novogradnje 325 planirane početkom rujna, remont ima pune ruke posla, a marina na sjevernoj obali puna je brodova te vrvi od gostiju.

Slika je to škvera ovih dana kojom  je zadovoljan vlasnik Danko Končar, Uprava, a  i Trogirani s obzirom da je brodogradilište žila kucavica trogirskog gospodarstva.

Novogradnja 325 spremna za Norvežane

Dokovanje NOV 325,  specijaliziranog tankera za prijevoz kemikalija i naftnih  proizvoda dugog 184 metra koji se gradi  za vlastitu tvrtku Trogir Maritime i već je  ugovoren njegov najam norveškoj Blystad grupi obavljeno je u riječkom brodogradilištu Viktor Lenac.

Doznajemo kako se detaljno testirala raznovrsna oprema. Izvršena je antikorozivna zaštita podvodnog i nadvodnog dijela trupa, uklonile su se uške, prednja i zadnja kolijevka, te svi privareni dijelovi ostali od porinuća. Tijekom pokusne plovidbe mjerila se brzina  broda te potrošnja  goriva, kao i njegove  manevarske sposobnosti. Sve to prošlo je bez problema, što je kažu potvrda da su trogirski škverani odlično obavili posao i ovoga puta kao i ranije dokazali da grade najkvalitetnije brodove u svijetu.

Pored NOV 325, potom su tu 326 i 329, doznajemo kako su planovi brodogradilišta o ugovaranju novih poslova usmjereni ka realizaciji ugovora za seriju od šest offshore brodova  (za prijevoz teških cijevi za offshore undustriju, sipkog tereta te kontejnera) nosivosti 10.500  tona te dužine 128 i širine 17, 80 metara za koje su glavni dokumenti potpisani u prosincu prošle godine s partnerom iz Nizozemske kao zajednièki projekt.

Ukupna vrijednost toga posla  procjenjuje se na oko 270 milijuna dolara. Gradnja tih brodova koji su kao i NOV 325, 326 i 329 jedinstveni po uštedi goriva i do 30 posto započet će ove godine, a potrajat će do polovice 2018.god.

Osim  spomenutog projekta intenzivno se radi  i na  drugim mogućim poslova.  Tako je više projekata u radu, kao što su brodovi za polarno krstarenje, opremanje još jednog tankera od 45.000 tona,  gradnja specijalnih tankera za LNG pogon, nekoliko vrsta ribarskih brodova, RoRo brodova te drugih specijalnih objekata.

Remont radi punom parom

Što se pak remonta tiče u Brodotrogiru  ne kriju zadovoljstvo jer posla ima na pretek. Otkad je remontna ponuda upotpunjena stavljanjem u funkciju još jednog  doka (DOK 4)  sve više brodova različitih namjena od jahti, katamarana  do trajekata i onih za prijevoz raznog tereta traži servisiranje što kažu nam u brodogradilištu ukazuje na to da su domaći i strani brodari zadovoljni dobivenim uslugama.

Marina – pun pogodak

I u  tamošnjoj marini rezultati poslovanja su odlični. Nautička sezona započela je  već za Uskrs. Osim što nautičare privlači dobra lokacija i sadržaji u marini gosti su oduševljeni i UNESCO-vim Trogirom  tako da cjelokupna ponuda utječe  na njihov ostanak u marini  pa ne borave na vezu  samo jedan dan već se zadržavaju mnogo duže. U večernjim satima u toj marini cijelo ljeto sve vrvi od gostiju i šušura, vrlo je živo, a takvu atmosferu očekuju i u podsezoni.

Poslijednja izmjena dana Ponedjeljak, 31 Kolovoz 2015 09:34
HomeTROGIR Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala