Trogirski portal - Dnevno svježe vijesti

INFO

Četvrtak, 23 Travanj 2015 12:54

Predstavljen „Rječnik i gramatika trogirskoga cakavskoga govora“

Napisao/la 
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)

Rječnik i gramatika trogirskoga cakavskoga govora autora Duška Geića predstavljena je u okviru FESeTemane trogirskoga libra na Dan hrvatske knjige koji se obilježava 22. travnja. 

Ovaj novi rječnik i gramatiku su, u izdanju Književnog kruga Split i Združenih artista Trogir, u Galeriji Cate Dujšin Ribar predstavili autor Duško Geić,  prof. dr. sc. Joško Božanić i dr. sc. Ante Jurić.   

- Drago mi je da ima dosta interesa za „Rječnik i gramatiku trogirskoga cakavskoga govora“ što pokazuje odaziv Trogirana na ovom predstavljanju. U prvom djelu je dio građe rječnika kojeg smo Mirko Slade-Šilović i ja izdali 1994. godine, ali u ovom izdanju postoji nekoliko razlika. Naime, u ovoj knjizi, za razliku od prvog izdanja, nalazi se 2,5 tisuće do 3 tisuće natuknica više  i dosta su proširene.  Izdanje je u odnosu na prvo izmijenjeno jer smo tada bili ograničeni tehničkim mogućnostima tiska, kazao je Duško Geić, naglasivši  kako je u drugom djelu knjige i gramatika trogirskoga cakavskoga govora.

 - Imamo jedno cjelovito djelo koje, nadam se, ima znanstvenu vrijednost. To potvrđuje činjenica da su i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa i Ministarstvo kulture sufinancirali tiskanje ove knjige, rekao je Geić.  

- Unutar korica ovog rječnika i gramatike sačuvan je  jezični i kulturni biser. Duško je u njegovo nastajanje uložio godine rada i istraživanja.  On trogirsku cakavicu živi i ona je u njemu, što on nastoji prenijeti na mlađe generacije, rekao je Božanić uz napomenu kako je ovo djelo od velike važnosti ne samo za trogirsku, već i za hrvatsku dijalektologiju. 

U prigodnom  programu predstavljanja knjige koju su uredili dr.sc. Joško Božanić i prof. Daniela Kontić-Strojan, nastupila je klapa Rašpe.

HomeKULTURATrogirski portal Top of Page
Izbor izgleda portala

Izaberite boju portala